De vijf componenten volgens Kelchtermans: zelfbeeld, zelfwaardegevoel, taakopvatting, beroepsmotivatie en toekomstperspectief ... (van Blijswijk, 2017)
Zelfbeeld
Als ik in dit spiegeltje kijk en mezelf als tekening zie op mijn website, dan zie ik een rustig, positief, jonge persoon met veel energie en creativiteit... een beetje flower power gevoel misschien. En nu moet ik een beetje met mezelf lachen, Ik ben alvast niet meer van de jongste, maar ik voel me zeker jong...
Wat zie ik hiervan in mezelf als leerkracht?
Ik heb alvast veel geduld. Ik durf de lat hoog te leggen voor mijn leerlingen. Ik geef graag zelf het voorbeeld. Communicatie met tekst, klank, beeld... open communicatie vind ik ontzettend belangrijk. Ik kleur af en toe wel eens buiten de lijntjes. Moeilijke onderwerpen ga ik zeker niet uit de weg. Op dat punt ben ik blij dat ik toch wat bagage heb.
Zelfwaardegevoel
Ik kan bijzonder enthousiast zijn over mijzelf, maar ik kan mezelf ook zeer goed relativeren.
Het is voor mij een zoektocht wie ik ben als leerkracht. Ik denk dat dit ook zo blijft.
Een opkikker uit een les over de late volwassenheid...
De leerlingen waren verdeeld in groepjes. Per groep werkten ze een ontwikkelingsdomein uit om later aan elkaar voor te stellen. Het gaat om de fysieke, cognitieve en socio-emotionele ontwikkeling. Elke groep kreeg van mij materiaal om zich in te leven en te gebruiken tijdens hun presentatie.
Het groepje van de fysieke ontwikkeling had o.a. incontinentiemateriaal. Uiteraard gingen ze daarmee aan de slag. Groepje vooraan en 'showen' hoe een grote pamper wordt aangedaan. Hilariteit alom. Ik ging er echter dieper op in en bevroeg hen hoe dit voelde, de pamper aandoen, geholpen worden, bekeken worden, een pamper aanhebben... De leerlingen gingen er ernstig op in en het werd een hele leuke en leerrijke ervaring, die niet snel vergeten wordt.
Taakopvatting
Het meest fantastische is jongeren echt tot leren te krijgen, hen er plezier in te laten vinden. Dat is een ongelofelijke uitdaging. Laat dat nu net iets zijn waar veel jongeren het moeilijk mee hebben.
Ik wil hun fantasie, hun nieuwsgierigheid en hun creativiteit prikkelen om tot een dieper inzicht te komen voor de vakken die ik mag geven.
Ik wil jongeren graag een positieve boodschap meegeven.
Zo kon ik naar aanleiding van een artikel in de Knack, over de Hongaarse holebiactiviste Dorottya Redai, het boek 'Sprookjesland is van iedereen' bemachtigen. Dit boek laat de diversiteit zien van de moderne samenleving. Gender, religie, afkomst, seksuele voorkeur, sociale klasse, huidskleur, respect komt een ieder toe (Molnár et al., 2021). Het biedt meteen ideeën om de leerlingen te laten werken rond dit thema op een creatieve manier.
Zelf blijf ik lerende. Dat doe ik op vele manieren. Eentje daarvan is via boekenwijsheid. Mijn meest recente aanschaf?
Motivatie binnenstebuiten, Yvonne Sark en Huub Nelis.
Beroepsmotivatie
Dat heb ik vast proberen leggen in bovenstaande tekening.
Mijn vak en mijn leerlingen, daar doe ik het voor. Mijn ervaringen van het leven kunnen delen via mijn vak en leren van de leerlingen... zonder twijfel!
Ik leer zelf zo graag bij en het is een prachtige uitdaging om jongeren daarin mee te krijgen.
Samen met jongeren en andere leerkrachten op zoek gaan hoe we 'goed onderwijs' kunnen maken in verbinding met onze mooie aardbol.
Toekomstperspectief
Het mooie aan pluisjes van bloemen is dat ze dwarrelen. De pluisjes zijn er, de wind brengt ze ergens naartoe. De bestemming is onbestemd.
Ik sta open voor wat de toekomst mij brengt. Die open blik wil ik behouden. Ik ben niet naïef. Onderwijs is een pad met uitdagingen. Maar dat geldt voor alles in onze samenleving, gisteren, vandaag en morgen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb